Atunci cand esti implicat intr-o afacere, timpul are o valoare imensa. Americanii spuneau ca timpul inseamna bani. Acum spun ca timpul inseamna viata insasi. Timpul e cu mult mai important decat banii. Daca ramai fara bani, poti gasi solutii pentru castiga altii. Dar daca nu mai ai timp …
Asa cum iti structurezi afacerea in functie de teluri si pe baza de planuri, tot asa de important este sa-ti structurezi si timpul. Trebuie sa dedici suficient timp pentru a castiga bani dar in acelasi timp trebuie sa aloci timp pentru a te bucura de ei, a te bucura de viata.
Stephen Covey, autorul cartii “Eficienta in 7 trepte” (o carte pentru care am un mare respect), imparte folosirea timpului in patru cadrane, in functie de urgenta si de importanta. Exista astfel activitati non-urgente si neimportante (cum ar fi sa te uiti la televizor, sa te joci pe calculator, sa porti conversatii fara importanta), activitati urgente si neimportante (intreruperi, anumite telefoane sau vizite), activitati urgente si importante (sa trimiti un raport, sa platesti facturi in ultimul moment, sa rezolvi situatii de criza) si activitati non-urgente dar importante (a planifica afacerea, a-ti face relatii, a studia detaliile produselor, a exersa prezentari, a face strategii, a preveni, a cauta oportunitati, a citi carti instructive). Succesul este al celor care-si concentreaza atentia catre acest din urma cadran. Oamenii eficienti acorda cat mai mult timp activitatilor importante, dar non-ugente, renuntand la activitatile neimportante. In acest fel, prin preventie si planificare, se micsoreaza si timpul acordat rezolvarii situatiilor de criza, deci activitatilor importante si urgente.
Studiile arata ca firmele care sunt orientate catre economisirea timpului, ajutandu-si astfel angajatii, clientii sau colaboratorii au o rata de crestere a profitului mult mai mare decat companiile care ignora acest aspect.
Organizeaza-ti timpul in jurul tau. E bine sa stii, de exemplu, in ce perioada a zilei esti in forma maxima, pentru a concentra in acel interval activitatile importante. Energia, vitalitatea si entuziasmul de care vei da dovada iti vor ajuta atat tie cat si echipei tale.
Organizeaza-ti timpul in jurul obiectivelor. Acestea trebuie definite clar si pragmatic. Atunci cand planifici, e bine sa ai in vedere in permanenta scopul final si sa incepi cu acele lucruri care sunt cele mai importante, chiar daca ele sunt si cele mai dificile. Restul va parea mult mai usor.
Organizeaza-ti timpul in jurul familiei si al prietenilor. Acorda-le importanta cuvenita, caci de acolo te incarci cu energie si prin ei iti pastrezi echilibrul.
Organizeaza-ti timpul in jurul profitului financiar. O afacere sanatoasa are un profit care creste de la o luna la alta. Acest lucru inseamna ca in fiecare luna devii mai intelept, ca inveti din greseli si ca-ti organizezi timpul mai bine.
Organizeaza-ti timpul prin tehnologie. Instrumentele actuale sunt foarte eficiente, pentru cei care imbratiseaza noul si sunt deschisi la schimbare. De la computer, telefon mobil sau fax si pana la email, site web, brosuri electronice sau carti audio. Incorporand aceste instrumente in afacere, vei fi cu un pas inaintea altora, iar acest lucru se va reflecta in mod direct in profit.