Majoritatea companiilor mici și mijlocii din România nu au o strategie de marketing. Factorii lor de decizie, manageri sau antreprenori, nu au abordat serios acest capitol din diverse motive:
Costă. Și nu îi văd utilitatea. Cu toate că, o strategie de marketing care îți spune ce tip de produs să vinzi cărui tip de consumator, care determină ce îl interesează pe acesta și transmite mesajul potrivit pe canalele potrivite la momentul potrivit, îți salvează bani. Și te ferește de afirmația ”Știu că jumătate din banii mei de marketing se pierd, dar problema e că nu știu care e acea jumătate.”
Nu a fost niciodată o problemă urgentă. Importantă, însă, este. Și așa cum stingerea incendiilor – rezolvarea problemelor importante și (ajunse) urgente se găsește întotdeauna pe primul loc, nu e niciodată timp de strategie. E greu să te oprești din alergat pentru a analiza dacă direcția pe care ai ales-o este cea corectă. Sau cea mai profitabilă.
Subiectul a fost acoperit de agenția de publicitate cu care se lucrează. Care agenție, în preambulul fiecărei prezentări de campanie, introduce 2-3 slide-uri tratând capitolul strategie de marketing. Mai ales pe zona de promovare, cu focus pe canalele de comunicare pe care e interesată să le utilizeze. Pentru că despre studiul pieței, strategia de costuri, analize SWOT, competiție, nevoile reale ale clientului, canale de distribuție sau procese de măsurare a eficienței activităților de marketing se face vorbire foarte puțin. Sau deloc.
Nu găsesc un furnizor în care să aibă încredere că va face treabă bună. Capitalismul e încă tânăr în România și nu există suficientă experiență în acest sens. Sau, dacă există, costă, întrucât practică prețurile ”de dincolo”. Search Google cu ”strategie de marketing” și vedeți câte oferte reale și serioase există la noi.
Se aliniază unei trăsături naționale. Câtă vreme toți cei din jur, de la guvernul care face autostrăzi la firma care instalează o canalizare stradală a treia oară procedează așa, ce rost are să abordezi lucrurile altfel? A fi diferit implică timp, efort și riscuri.
Dar poate cea mai mare problemă este că marketingul se află, în cele mai multe cazuri, încă în faze încipiente. Companiile se străduiesc să ofere prețuri mai joase, produse mai bune sau să aibă vânzători mai eficienți. Ceea ce nu e rău. Dar ele caută, în continuare, clientul potrivit pentru produsele pe care le fabrică în loc să dezvolte produsele potrivite pentru clienții pe care îi au.
Și, dat fiind faptul că sunt încă puțini cei care au acest tip de abordare, vă dați seama cât potențial există pentru companiile care înțeleg rolul unei strategii de marketing?