De 20 de ani de când lucrez în domeniul marketingului și al vânzărilor asist la un fenomen care se petrece pe piață cu o constanță debordantă. Antreprenorii și managerii se apleacă cu seriozitate asupra capitolului solutii de marketing doar atunci când vânzările nu mai funcționează așa cum trebuie sau, chiar mai rău, când afacerea se apropie de moarte clinică. Marketingul se transformă atunci într-un fel de defibrilator, în speranța de a readuce un ritm normal în cordul companiei, slăbit de-a lungul timpului de diverși factori externi și interni.
Marketingul ar trebui privit mai degrabă ca exercițiu fizic și obisnuință a unei vieți sănătoase. Practicat constant, el menține și dezvoltă organismul organizației din punct de vedere vânzări și profit. Fluxul atât de important al profitului, ca și fluxul sangvin, va fi din ce în ce mai slab acolo unde se așează colesterolul comodității, dezorganizării sau al indiferenței cu privire la capitolul marketing.
Așa cum exercițiul fizic este perceput în primul rând ca efort, înainte de a avea parte de beneficii, o mare problemă constatată în afaceri este abordarea capitolului solutii de marketing drept cost și nu drept investiție. Patronii și factorii de decizie îl consideră un ”rău necesar” – de multe ori nu înțeleg exact de ce o fac și nu cred cu adevărat în abilitatea sa de a influența serios profitul companiei. Motive sunt suficiente. În primul rând, rezultatele investiției nu se văd imediat ci, de cele mai multe ori, e nevoie de 6 – 18 luni de efort pentru a putea evidenția influențe real pozitive. Tot așa cum practicarea exercițiului fizic și a unei vieți sănătoase nu se reflectă instantaneu în dispariția oricăror boli. În al doilea rând, procesul de măsurare în marketing este relativ dificil – e greu, dar nu imposibil, să calculezi efectele pe care investiția în marketing le are în creșterea profitului companiei. În plus, spre deosebire de Guerrilla Marketing, marketingul clasic tinde să complice comunicarea cu noțiuni și elemente ermetice, în special în online. Ele sunt abordate și înțelese cu greu de cei care se află în afara domeniului. Și nu în ultimul rând, practicat cu neîndemânare și lipsă de profesionalism, marketingul poate chiar să aducă deservicii companiei.
Ce se poate face pentru ca o companie să-și păstreze sănătatea dpdv marketing? Evident, un răspuns complet nu vine în câteva cuvinte. Dar putem enumera câteva principii generale, solutii de marketing si recomandări á la Guerrilla Marketing:
1. Constanța. Companiile mici și mijlocii, cu resurse limitate, au tendința ca, atunci când vânzările merg bine, să micșoreze efortul la capitolul marketing. Rezultatele negative nu vor întârzia să apară. 2. Controlul. Pentru asta se pun în practică instrumente care înlătură misterul din jurul marketingului și evidențiază mecanismul, regulile care îl guvernează și felul în care poate fi administrat. 3. Urmărirea clienților. Lista de clienți actuali este o mină de aur, puțin utilizată în ceea ce privește obținerea de recomandări, mărirea valorii tranzacțiilor, segmentarea publicului țintă și adresarea personalizată, elemente care cresc semnificativ eficiența efortului de marketing. 4. Dialogul. De la chestionare online și offline și până la paginile de Social Media, comunicarea bidirecțională cu clienții asigură informații de mare valoare pentru business. Nu degeaba P-ul de la Promovare a devenit C-ul de la Comunicare. 5. Strategie și planificare. Lansarea haotică a tacticilor de promovare, comunicarea dezordonată, lipsa informațiilor de bază cu privire evoluția pieței sau concurenței, incapacitatea de a defini și segmenta publicul țintă sau de a articula avantajele competitive sunt tot atâtea practici nesănătoase pentru bunul mers al afacerii. 6. Hotărârea. Practicat corect și cu pasiune, marketingul influențează major, în bine, mersul afacerii. Dar, pentru asta, trebuie să crezi în el. Guerrilla Marketing recomandă, pentru eficiență, testarea și măsurarea, coop-marketingul și proiectul pilot, dar nu recomandă indecizia. Treceti la fapte rămâne cea mai puternică armă de marketing și este apanajul companiilor care nu vor avea nevoie niciodată de defibrilator.